Do boja s kriminalitou zapojí 6 samospráv okresu nové obecné kamery

05.03.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 5. marca (TASR) - Ministerstvo vnútra SR podporí v tomto roku vyše dve stovky projektov zameraných na boj proti kriminalite. Viacero obcí získa v tejto súvislosti dotáciu aj na výstavbu či rozširovanie svojich kamerových systémov. Poberateľom finančnej podpory v okrese Vranov nad Topľou bude šesť samospráv.
Okrem nákupu kamier podporí ministerstvo vnútra na území Slovenska aj projekty zamerané na starostlivosť o obete kriminality či programy s cieľom vytvárania priaznivejších podmienok pre život detí, mládeže a dospelých. Celková suma schválená pre rôzne druhy žiadostí predstavuje takmer 1,33 milióna eur.
V rámci situačnej prevencie v boji proti kriminalite získajú dotácie na výstavbu či rozširovanie svojich kamerových systémov v okrese Vranov nad Topľou obce Nižný Hrabovec, Nižný Hrušov, Nižný Kručov, Sedliská, Továrne a Kladzany. Výška schválených dotácií sa pohybuje v nadväznosti na charakter týchto projektov od 2000 do 7000 eur. Jednou z podmienok ich získania bolo, aby si žiadateľ hradil aspoň 20% potrebných prostriedkov z iných zdrojov ako zo štátneho rozpočtu.
"V našom prípade ide o rozširovanie existujúceho kamerového systému, ktorý sme uviedli do prevádzky v minulom roku. V uplynulom období sme sa stretávali s krádežami, ku ktorým dochádzalo v areáli obecného úradu, miestnej školy, ako i futbalového ihriska," uviedol pre TASR starosta Sedlísk Jozef Dobrocký. Ako dodal, k štyrom používaným kamerám by mali pribudnúť v rôznych častiach obce minimálne ďalšie štyri.
"Zatiaľ sme kamerový systém neriešili, takže začíname od začiatku. Chceme ním v budúcnosti predchádzať vandalizmu a ničeniu obecného majetku," povedala pre TASR starostka Nižného Hrabovca Marcela Pčolinská. "Stretli sme sa aj s tým, že keď sme v súvislosti so zámerom skrášlenia obce vysadili stromčeky či kvety, všetko to vzápätí dostalo nohy," zdôraznila starostka potrebu monitoringu vytypovaných lokalít obecnými kamerami s blížiacim sa jarným obdobím.
 

Vyberte región